Safran Mutfakta-Tatlılar, Kekler

Salı, Şubat 14, 2006

Aşure

Malum aşure ayındayız... Aslında hepimizin annelerinden, büyükannlerinden gelen aşure tarifleri vardır mutfakların bir köşesinde...Aşureye katılan malzemeler üç aşağı beş yukarı aynıdır öyle değil mi?

Malzeme sayısı fazla ve işlemler de biraz uğraştırıcı olduğundanmıdır nedir marketlerde çoğunlukla hazır paketlere yöneldiklerini görüyorum insanların...

Ama bence onca malzeme arasında öyle bir tanesi var ki, eminim bu sizin yaptığınız aşurenin hazırlarınkinden daha başarılı ve tatlı olmasını sağlayacak...Bu da içine kattığınız sevgi ve ve emeğinizdir...İnanın aileniz, çocuklarınız ve tabiki geleneklerin yaşatılmasının verdiği manevi hazzın tadına varılabilmesi, komşuluk ilişkilerinizin geliştirilmesine vesile olması için bu kadar yorgunluğa değer....

Cumartesi çalışmak zorunda değilseniz ve tatil gününüzse, bu geceden içine sevginizi de katarak aşure malzemelerinizi ıslatın ve yarın hazırlayıp, sevdiklerinizle ve komşularınızla paylaşın... Yukarıdaki aşure de benden size getirilmiş olsun :)...sevgiyle kalın...

Safran

Malzemeler:

2 su bardağı aşurelik buğday
1/2'şar su bardağı nohut, kuru fasulye, pirinç, barbunya, kuru börülce
1/2 kilo toz şeker (daha tatlı olsun isterseniz 750 gr yapabilirsiniz)
15 su bardağı su
1 su bardağı kuru üzüm
5-6 adet doğranmış kayısı
5-6 adet doğranmış incir
1 portakal
1 çay bardağı kuş üzümü
kırılmış fındık ve çeviz içi
kavrulmuş badem
tarçın
nar taneleri
hindistan cevizi
ve aşağıdakilerden de elinizde olanları kullanabilirsiniz;
2 kaşık elma kurusu
antep fıstık içi
üzüm pestilleri
cevizli tatlı sucuk

Yapılışı:

Bakliyatları ve kuru meyveleri bir gece önceden ayrı kaplarda ıslatın. Önce buğdayı, daha sonra pirinç ve diğer bakliyatları kısık ateşte ara sıra karıştırarak iyice pişirin.

Piştikten sonra ki bu birkaç saat sürecektir birbirleriyle karıştırıp şekerini ve portakalın kabuğunu ince doğrayarak karışıma ilave edin ve ateşi biraz kısın. Sık sık dibinden karıştırın çünkü şekerin de etkisiyle karışım gittikçe yoğunlaşacaktır. Kuru üzüm ve kuru kayısıyı da ilave edip karıştırın. Bir kaç taşım daha kaynatıp ateşten alın. Doğradığınız kuru inciri de ekleyin ve aşurenizi sıcakken kaselere paylaştırın (bu arada pestil, elma kurusu vb. koyacaksanız küçük küçük doğranmış vaziyette tam bu aşamada eklenebilir)...10 dakika kadar soğumasını bekleyip üzerini ceviz içi, fındık, antep fıstığı, kuş üzümü, tarçın, bademler, hindistan cevizi ve nar taneleri ile süsleyin...Eğer siz de benim gibi fındık ve ceviz içi parçalarının yerken aşurenin içinde bol miktarda ağzınıza gelmesinden hoşlanıyorsanız kaselere bölmeden önce pişmiş karışıma bınlardan bolca ekleyip karıştırdıktan sonra pay edebilir ve üzerini nar taneleri, hindistan cevizi ve tarçın vb. malzemelerle süsleyebilirsiniz...Afiyet olsun...

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home

Related Posts with Thumbnails