Safran Mutfakta-Tatlılar, Kekler

Salı, Şubat 14, 2006

Gökkuşağı Kek

Merhaba!
Yandaki güzel keki hem sizler hem de evdekiler için hazırladım...
Kek 5 ayrı renkten oluştuğu için buna gökkuşağı kek adını verdim. Sizler elinizdeki malzemelere göre renk miktarını azaltabilirsiniz elbette...
Dilerim bizimkilerle aynı görüşleri paylaşır ve beğenirsiniz... Kek hafif, yağsız ve lezzetli olmuştu...Keyifle yapmanız dileğiyle...
Safran
Malzemeler:

Kek temel malzemesi olarak;
3 yumurta
1 bardak şeker
2,5 bardak un
1 paket kabartma tozu
1 paket şekerli vanilin
1,5 çay bardağı süt
2 çorba kaşığı sıvı yağ
Renkler için;
1 havuç (rendelenmiş)
1 avuç ıspanak (haşlanarak suyu biraz dökülüp blenderdan geçirilecek 1 çay bardağı ıspanak püresi kullanılacaktır)
2 çorba kaşığı kakao
1 çay bardağı nar suyu

Yapılışı:

Bir kap içinde şeker ve yumurtaları (sarı+beyaz birlikte) mikser yardımıyla şeker iyice eriyene ve yumurtalar kabarıncaya dek çırpın. Görüntü beyazımsı bir krema haline geldiğinde karıştırma tamamdır. İçine süt, sıvı yağ, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyerek karıştırmaya devam edin ve son aşamada un koyun. Önce elinizdeki unun 1 bardağını dökün ve kek hamurunun olması gereken akışkanlığı elde edene dek azar azar ilave edin (Bunun ölçüsü hamurdan bir kaşıkla aldığını karışımı kaba geri dökdüğünüzde katlanan bir kumaş gibi katlar yapmasıdır).Elde ettiğiniz bu temel karışımı 5 parça halinde kullanacağız..
Bu temel karışımdan 1/5'ini bir kaba ayırın ve içine 1 ç.b. nar suyunu ilave edin, sulanan karışıma tekrar kek hamuru kıvamına gelinceye dek un ilave edin (1/2 su bardağı yeterli olacaktır). Bu pembe karışımı yağlayıp unladığınız kek kalıbına dökün.
Nar sulu kek hamurunu yaptığınız kaba yine başlangıçtaki temel kek karışımından 1/5'lik bir bölüm daha dökün ve içine kakao ekleyip karıştırın. Bu kahverengi hamuru kek kalıbında önceki narlı karışımın üstünü örtecek biçimde dökün.
Daha sonra temel karışımdan üçüncü 1/5'lik kısmı içine birşey karıştırmadan doğrudan bu kakaolu karışımın üzerini tamamen örtecek biçimde dökün. Şimdiye kadar kek kalıbınıza sırasıyla narlı, kakaolu ve sade katları dökmüş oldunuz.
Daha sonra dördüncü 1/5'lik karışıma rendelediğiniz havuçları ilave edin ve kek kalıbına sade katın üzerini örtece biçimde dökün. Son aşamada kapta kalan son 1/5'lik kısma haşlayıp blenderdan geçirdiğiniz ve soğuttuğunuz 1 çay bardağı ıspanak püresini dökün ve sulanan karışıma 1/2 su bardağı un ekleyin. Elde ettiğiniz karışımı da son olarak kalıba götürerek havuçlu katı örtecek biçimde dökün.
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 30-35 dakika pişirin. Mini fırın kullanıyorsanız fırın camından keki kontrol etmeyi ve tüm fırın tipleri için ilk 20 dakika kapağı açmamayı unutmayın...Pişip pişmediğini bir kürdan yardımıyla kontrol edin, batırdığınız kürdanda hiç yapışık hamur çıkmıyorsa işlem tamamdır. Kürdanda hamur çıkıyorsa biraz daha fırında tutun...Afiyet olsun...

4 Comments:

Anonymous Adsız said...

merhaba kekiniz çok güzel ve değişik gerçekten, ellerinize sağlık. bugün bende denedim tarifinizi rengarenk çok güzel bir kek oldu hiç aklıma gelmemişti böyle yapmak.teşekkürler.özlem

2/27/2006 09:33:00 ÖS  
Blogger Safran said...

Özlemcim, deneyip sonucunu bildirdiğin için teşekkür ederim :) Beni mutlu ettin, ziyaretlerini ve güzel yorumlarını hep beklerim sevgiler...:)

Safran

2/28/2006 02:55:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız said...

Yaptığım kekte hüsrana uğrayınca nedenini öğrenmek için internette ıspanaklı kek tariflerini inceleyeyim dedim, sizin tarifinizi gördüm. tarif benim yaptığım üç renkli keke çok yakın benimki havuçlu, ıspanaklı ve kakaolu ama ıspanaklı kısım çöktü, yamuk bir kek çıktı ortaya sizin kekiniz gayet güzel görünüyor. Kek temel malzemeleri birbirine çok yakın ıspanak kabarmayı engelliyor olabilir mi? Yıllardır kek yaparım ilk defa bir kek bu kadar kötü oldu...

3/12/2007 04:25:00 ÖS  
Blogger Safran said...

Kek için kullanacağınız Ispanağı haşladıktan sonra püre yaparken içinde ne kadar su kalmıştı, acaba ıspanak için hazırlamış olduğunuz püre sos cıvık olmuş olabilir mi diye düşündüm birden...Ben ıspanaklı püre hazırlamak için çok az su bırakıyorum blendera gönderirken...

3/12/2007 05:19:00 ÖS  

Yorum Gönder

<< Home

Related Posts with Thumbnails