Safran Mutfakta-Tatlılar, Kekler

Çarşamba, Mart 29, 2006

Tatlı Kuru Pasta

İnsanoğlu hayatta her şeye hazırlıklı olmalı… Bunu sanırım hepimize hayat bir şekilde öğretti değil mi? Ben bu konudaki asıl eğitimimi üniversite yıllarımda aldım diyebilirim… :) Şimdi belki tebessümle hatırladığım ama vaktiyle beni çok yoran, güç bir eğitimdi aldığımız şehir planlama dalında… Sabaha karşı 3’lere 5’lere dek projeleri yetiştirmeye çalışırdım. Çizerken kesilen elektrikler, son anda projenin üzerine dökülen mürekkepler (okulda bilgisayarla çizim yapılmıyordu o zamanlar), proje dersinin yanında sınavına hazırlanmanız gereken belki 10 adet daha dersinizin olması (özellikle final zamanlarında, okulun çalışkanı olarak sizden beklentiler zaten yüksek bu arada), 5 günde toplam 5 saat uyku uyuyabildiğiniz halde çıktığınız proje savunma jürisinin önünde dinamik ve kendinden emin görünme zorunluluğunuz ve daha neler neler… Ama ben yaşadıklarımdan ders çıkardım ve hep zamanı iyi kullanmaya ve güçlüklere önceden hazırlıklı olmaya gayret ettim o zamandan bu zamana dek… Bu bir meleke oldu adeta, ama bunun faydasını da görüyorum çoğu zaman… İşte böyle bir olayı geçtiğimiz gün yaşadım, önden hazırlıklı olmanın keyfini yaşadım… Sizde benim gibi sadece güvendiğiniz bildiğiniz belli dükkanlardan alışveriş yapmayı seviyorsanız ne demek istediğimi anlayacaksınızdır…


Çok sevdiğim bir arkadaşım aradı aniden, 30 dakika sonra bende olacağını sadece bir çay içip kalkacaklarını söyledi, mutlaka çayın yanına bir şeyler hazırlayacağımı bildiğinden samimiyetimize binaen de canının sadece tatlı kuru pasta çektiğini ifade etti… Sorun yok, zaman da dar, her zamanki pastanemden sipariş ederim diye düşünüp tabiî ki dedim… Ama asıl şoku telefonda pastanenin tadilatta olduğunu öğrenince yaşadım, içeriğine ve lezzetine güvenemeyeceğimden başka bir yerden de almak istemedim… Neticede böyle zor zamanlar için sakladığım “tatlı kuru pasta” tarifini uygulamaya koymak durumunda kaldım, ama ne telaşla :)… Sonuç mu? Konuklarım tatlı kuru pastaları çok severek yediler, gerçeği onlara sonunda açıkladım, daha da çok sevindiler ev yapımı olmasına…:) İşte sizlere böyle durumlarda hazırlıklı olmanız için bu tarifi sunuyorum… Pastanedekileri aratmayan bir lezzet…Sadece bu tip zor durumlar için değil, ailenize kendi ellerinizle yaptığınız, sağlıklı olduğunu bildiğiniz tatlı kuru pastalar yapmak isterseniz uygulayabilesiniz diye…:) Dilerim sizler de beğenirsiniz, sevgiyle kalın…

Safran


Malzemeler

¾ su bardağı şeker

2 adet yumurta

2 su bardağı un

4 çorba kaşığı margarin (oda sıcaklığında yumuşamış)

1 paket şekerli vanilin

İstediğiniz tür bir marmelat (ben mürdüm erikli kullandım)


Yapılışı


Fırınımızı 16o dereceye ısıtalım…Yağı, şekeri ve yumurtaları mikserde kabarıp kremamsı bir hale gelene dek çırpalım…Bu karışıma içerisine vanilin karıştırılmış unu ilave edip yumuşak kıvamlı bir hamur elde edelim…Bu kremamsı hamuru, krema torbasına (yıldız uç takılı olabilir mesela) alarak yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine belli aralıklarla azar azar yuvarlak olarak sıkalım…Fırına verdiğimiz tepsideki pastaların rengi kızarmadan maksimum 12-15 dakika bekleterek alalım…Izgara üzerinde soğuyup sertleşmelerini bekleyip, aralarına marmelat sürerek yapıştıralım. Dilersek tek bir kuru pastanın tam ortasına marmelat sürerek pasta süsüyle süsleyerek de ikram edebilirsiniz…Afiyet olsun…:)

İrmik Helvası

Bugün sizlerle paylaşmak istediğim diğer bir harika bir lezzette Mutfakta Zen’den… Sevgili Tijen hepimiz için harika bir irmik helvası tarifini paylaşmış sitesinde…Tarifin özelliği içinde yağ olmaması ve tatlandırmanın şeker yerine pekmezle yapılması…Bunlar da tarifi hafif ve sağlıklı kılan unsurlar…Bu güzel tarif için Tijen’e tekrar teşekkür ediyorum… Orjinal tariften birkaç malzemede farklılıkla uyguladığım şekliyle irmik helvasının tarifini aşağıda sunuyorum ve sözlerimin sonunda Tijen’in Yemek ve Biz grubundaki mesajına yer vermek istiyorum: “Ben kitaplarda hep şunu söylüyorum (bıkmadan usanmadan) ben bir tarifi veriyorum ama onun bin bir şekle bürünmesi mümkün. Siz de kendi yaratıcılığınızı katın, bakin bakalım ortaya ne çıkacak? ....... Pekmez yerine bal koy, reçel suyu koy, meyve konsantresi koy... Hepsi farklı tadlar. Ben çam fıstığıyla yaptım ama Antep fıstığı, ceviz, badem, hatta yer fıstığıyla bile gayet güzel olacağına eminim. Krema yerine kaymak olur, süt olur, su olur (daha da hafif olsun derseniz...) bence mutfakta asıl önemli olan yaratıcılığı kullanmak. Pekmez olarak da dut, üzüm, keçiboynuzu, hurma, elma, incir... ne isterseniz! Her biriyle farklı olacaktır tadı. Bu satırları mutfakta zen'den (kitaptan yani) çok sevdiğim bir deyişle bitireyim: "Yediğiniz lokma bir tohum gibidir. Onu yiyerek vücudunuzun toprağına ekmiş olursunuz. Öyleyse bu tohumun size ne getirecegini, meyvesinin nasıl olacağını düşünün." (Bahaeddin Sultan Veled)”…


Malzemeler


1 su bardağı irmik

2-2,5 su bardağı yarım yağlı süt

1 çay bardağı ceviz

1/2 çay bardağı fıstık

1 çay bardağı kuru üzüm

1,5 çay bardağı üzüm pekmezi

Yapılışı

Teflon bir kapta orta hararetli ateşte fıstık, ceviz ve irmiği kavurun (yağsız- irmik pembeleşinceye dek). Bunun üzerine pekmez ve süt karışımını ve kuru üzümü, ekleyerek karıştırın ve kısık ateşte irmik sütü çekene dek pişmeye bırakın… Piştikten sonra, daha hoş bir sunum için bir tabağı kalıp gibi kullanarak servis yapabilirsiniz, afiyet olsun…:)

Salı, Mart 21, 2006

Günaydın Muffinleri

Bilirsiniz yaptığım keklere, yemeklere bende bıraktıkları izlenimlere göre değişik adlar vermeyi severim, ama bu kez bu güzel muffin tarifinin adını ben koymadım…:) Bu adı koyanlar “Günaydın Muffinleri”nin tarifini Fat Free Recipes’de veren Dave ve Sandi… Geçtiğimiz gün İspanya’dan dönen eşime güzel bir “hoşgeldin sofrası” hazırlamak için harekete geçtiğimde, değişik bir şeyler olsun diye araştırırken bu tarife rastladım, ilk dikkatimi çeken de ismi oldu zaten… Malzeme listesini okuduğumda yağsız, az şekerli, tadını içerdiği sebze ve meyvelerden alan, hafif, vitamin deposu bir muffin tarifiyle karşı karşıya olduğumu anladım :) Bu yönüyle başta çocuklarımız olmak üzere hepimiz için ideal bir seçenek olduğunu düşünüyorum. Tarifin en sevdiğim yanı ise benim özellikle hafta içi günlerde kahvaltılar için tercih ettiğim, insanı sabah sabah sofra kur-kaldır derdinden kurtaran “ye ve çık” türü, her şeyi içinde bir tarif olması. Bu şekilde bakınca adını ben koysam da aynı şekilde koyardım diye düşünmedim de değil :)). Biz ailece muffinleri çok ama çok sevdik, umarım siz de beğenirsiniz…:) Dilerseniz sizlere Tatlılar-Kekler linkinde sunduğum ve orijinal tarife göre damak tadıma göre bazı değişiklikler yaptığım bu tarifi bir kek kalıbında bütün bir kek olarak da hazırlayabilirsiniz…Hepinize işlerinizde kolaylıklar diliyorum, sevgiler…:)

Safran


Malzemeler

1,5 cup (=silme çay fincanı) kepekli un
1,5 cup normal un
1+1/4 cup süt
1 yumurta
½ cup elma püresi (robotta kabuklarını soyduktan sonra elmaları kıyıp hazırlayabilirsiniz)
1 cup rendelenmiş havuç
1 cup rendelenmiş elma
½ cup kuru üzüm
½ cup şeker (bu ölçekle muffin çok şekerli olmuyor, biz böyle sevdik ama daha tatlı seviyorsanız ölçek 1 cup olabilir)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 tepeleme çay kaşığı tarçın
½ çay kaşığı tuz

Üzerini süslemek için
Ceviz ya da fındık kırıkları


Yapılışı

Fırını 180 dereceye ısıtalım…Yukarıdaki malzeme listesinde yazanlardan önce sıvıları (süt, elma püresi, yumurtaları) karıştıralım…Daha sonra içine kabartma tozu karıştırılmış toplamda 3 cup (1,5 kepekli+1,5 beyaz un) un hariç diğer malzemeleri de ekleyerek karıştıralım…Son olarak kabartma tozuyla karışık unu da ilave edip karıştırma işlemini tamamlayalım…Ben şekilli muffin kalıplarına döktüm malzemeyi ama sizler ister içine 1’er çay kaşığı sıvıyağ koyacağınız (piştikten sonra kolay çıkması açısından) çift kat kağıt muffin kalıplarına ya da bütün bir kek elde etmek için yağlanıp unlanmış derin bir kek kalıbına alabilirsiniz karışımı. Üzerine ceviz ya da fındık kırıkları da serpiştirelim…Karışımı ısıtılmış fırına koyalım ve pişene dek ortalama 30-40 dakika tutalım, pişip pişmediğini kontrol ederek fırından alalım... Afiyet olsun :)

Salı, Mart 07, 2006

Bademli-Hindistancevizli Mini Pastacıklar

Merhaba :) Sizinle çok tatlı, mini mini hem de hindistancevizli-bademli pastacıklarımı paylaşmak istedim... Bu tip pastacıkların en iyi yönü, koca bir dilim pasta yemek istemeyen (ve bu konuda oldukça haklı olan :)) kişilere tek bir tane yiyip tadına bakma imkanı sağlayacak kadar iyi ölçekte bir porsiyon olarak ortaya çıkmaları...Böylece sofrada başka çeşitler de varsa tüm çeşitlerin tadına bakılabilmiş oluyor...:) Sizler de dilerim bu mini pastacıkları sevdiğiniz insanlarla beraber mutlu olayları kutlarken tadarsınız... Afiyet Olsun :)...Sevgiler...
Safran
Malzemeler:

1/2 çay bardağı ince çekilmiş badem
1/2 çay bardağı şeker
1 su bardağı su
50 gram margarin
1 su bardağı un
2 yumurta
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 paket şekerli vanilin

İçine:
1 paket pasta kreması veya krem şanti
1/2 çay bardağı iri çekilmiş badem
1/2 çay bardağı hindistan cevizi

Üstüne:

Nutella ya da çokokrem gibi bir malzeme
hindistan cevizi

Yapılışı:

Ekler hamuru hazırlar gibi su, şeker ve margarini ocağa koyup karışımın kaynamasını ve şekerin erimesini bekleyelim, margarin eridiğinde tencereyi ocaktan alalım ve içerisine unu ekleyerek topak kalmaması için sürekli hızlıca ve hep aynı yöne karıştırarak karışımı bütünleştirelim. Karışımımız hala sıcaksa bir süre ılımasını bekleyip içerisine yumurtaları, toz halindeki bademleri, vanilyayı ve kabartma tozunu katarak karıştıralım ve çok yumuşak bir hamur elde edelim ve bir yemek kaşığı ile 2 kat yağlı pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine belli aralıklarla hamurdan birer kaşık koyalım ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında altın sarısı bir renk alıp kabarana dek tutalım. Ayrıca pişen pastacıkların içinin hala cıvık olup olmadığını mutlaka kontrol edip, eğer cıvıksa bir süre daha fırında tutalım... İçine koymak için pasta kreması / kremşantiyi paketinin üzerinde yazan tarife uygun bir biçimde hazırlayıp içine hindistan cevizi ve iri kıyılmış bademleri karıştırıp bir süre buzdolabında tutalım...Fırından çıkan pişmiş pandispanyalarımızın soğumasını bekleyip, enlemesine 2'ye keselim. Arasına hindistan cevizi, badem ve pasta kreması/kremşanti karışımından koyup, üst kapağı kapatmadan önce, üst kapağın üzerine nutella sürelim ve pastaların kapaklarını kapatalım. Servis tabağına aldıktan sonra üzerine hindistan cevizi serpiştirelim...Buzdolabında 15 dakika daha bekletip servis yapalım. Sevdiklerimizle beraber afiyetle yiyelim...:)